Nedostaju pedijatri u TK: Dugi redovi u čekaonicama, roditelji nervozni, djeca bolesna

Zbog masovnih odlazaka ljekara iz BiH u posljednje vrijeme postaje evidentan nedostatak iskusnih stručnjaka u bolnicama i domovima zdravlja. Također, mnogi su se penzionisali ili su pred penzijom, a novih specijalizanata je nedovoljno. Izuzetak nije ni Tuzlanski kanton, o čemu svjedoče dugi redovi u čekaonicama, posebno na odjelima pedijatrije.

U Domu zdravlja u Banovićima radi jedan pedijatar. U Domu zdravlja u Tuzli ih ima devet, ali ne rade svi istovremeno. „Nas je malo. Kolege su na godišnjem, a neki su i bolesni, tako da smo desetkovani. Trenutno nas je četvero u službi. Svaki od nas radi sa po dva pedijatra. Čekanja su duga. Roditelji su nervozni, djeca bolesna. Mi poštujemo radno vrijeme i savjesno obavljamo posao. Jako nas pogađa kada nas roditelji optuže da nismo vrijedni. Vjerujte da svaki od nas ima po dvije norme“, rekla je pedijatrica iz Doma zdravlja u Tuzli Mirjana Remetić.

Broj pacijenata je povećan i na Klinici za dječije bolesti u UKC Tuzla.
Lejla Osmančević, pedijatrica u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla Lejla Osmančević upozorava: „Na Kliniku dolaze najteži pacijenti. U čekaonicama, djeca sa bezazlenim prehladama dolaze u kontakt sa ozbiljno bolesnom djecom ili djecom kod kojih još nije diferencirana klinička slika, odnosno ne znamo pravu dijagnozu. Postoji mogućnost prenosa opasnih zaraza“.

U Domu zdravlja u Tuzli su odvojeni odjeli za zdravu i bolesnu djecu. Iako broj pedijatara, koji se određuje na osnovu broja stanovnika, ne odstupa od evropskih standarda, mnogi ljekari su mišljenja da , s obzirom na to da nije jednak sistem rada ovdje i u Evropi, taj standard, odnosno broj pedijatara trebalo bi određivati u odnosu na broj pregleda.

Pedijatrica Mirjana Remetić dodaje: „Mislim da pedijatri nedostaju u čitavom regionu, ne samo u Tuzli nego i šire. Mladi kadrovi se moraju školovati i obučiti da bi na vrijeme zamijenili doktore koji će u penziju. To će se desiti vrlo skoro, tako da se bojim da će nas sve to zateći nespremne, da neće biti pedijatara i da će se to odraziti na generacije koje dolaze“. Na inicijativu Udruženja roditelja oboljele djece, GV Tuzla je krajem prošle godine usvojilo zaključak da menadžmentu Doma zdravlja u Tuzli uputi dopis sa zahtjevom za formiranje Komisije čiji bi zadatak bio sveobuhvatno sagledavanje problema i njegovo rješavanje. Komisija je formirana i prva zajednička sjednica ljekara, predstavnika Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva TK najavljena je za narednu sedmicu.

Lokalne zajednice same ne mogu riješiti problem nedostatka pedijatara. Predsjednica novoformirane Komisije Lejla Osmančević kaže da je rješenje u raspisivanju specijalizacija. Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja TK finansira zapošljavanje ljekara i njihovo stručno usavršavanje. Dodala je da je također potrebno mijenjati standarde i zakonske okvire, a za to je potreban angažman većih nivoa vlasti.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.