Volonteri iz Njemačke spašavaju pse s deponije kod Bihaća i pronalaze im dom

Volonteri njemačkog udruženja “Arche4dogs” nekoliko puta godišnje dolaze u Bosnu i Hercegovinu kako bi spasili pse s naših ulica i omogućili im ljepši život. Oni smatraju da svojim radom ne čine samo dobro za pse već i za lokalno stanovništvo.

Među posljednjim spašenim psima je Senta koja čija je svakodnevnica bila borba za opstanak na ulici u okolini Bihaća. Sada Senta ima krov nad glavom i vlastitu posudu za hranu i vodu. Operisana je dva puta, mijenjali su joj je krv i izgubila je dosta dlake. Utvrdili su joj i brojne alergije, ali je spašena i sada se mnogo bolje osjeća.

U zadnjoj posjeti spašeno je 17 pasa. Naredno putovanje u našu zemlju planiraju u maju.
Veliki broj pasa koje spase živi na divljoj deponiji na periferiji Bihaća. Sarađivali su sa gradskom veterinarskom stanicom koja je imala i šinteraj, ali s obzirom da ona više ne postoji, sarađuju sa veterinarima.

Prema riječima gradonačelnika Fazlića, oni su uveliko poboljšali uslove u gradskom azilu, te učestvuju u akcijama kastracije i sterilizacije napuštenih pasa. Procedura dovođenja pasa u Njemačku je stroga i komplikovana, ali volonteri ne odustaju.

“Životinje moraju biti pregledane zbog bolesti, imati čip i svu papirologiju. Prijevoz se prati putem evropske baze podataka ‘Tragovi’ i sve bitne informacije budu proslijeđene odgovarajućim veterinarskim vlastima u okrugu Steinfurt u Njemačkoj”, kazao je Maike Ratzlaff.

Svaki pas bude vakcinisan i kastriran prije udomljavanja dom, te očišćen od buha. Radi im se analiza krvi kako bi se utvrdilo da nemaju neku bolest. Udruženje sarađuje i s udruženjima za napuštene pse u Hrvatskoj.

Udruženje Arche4dogs godišnje udomi u prosjeku oko 150 pasa pa se nadaju da će i Senta uskoro naći novi dom i porodicu. Više informacija o ovoj organizaciji možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.