BIHAMK: Otežan saobraćaj u gotovo cijeloj zemlji zbog snijega

Na snazi su zimski uslovi vožnje pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje, saopštili su jutros iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK).

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja na cesti, zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, neophodno je postaviti sigurnosni trokut.

Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na magistralnom putu M-18 Olovo-Stupari. Ugaženog snijega na kolovozu i poledice ima i na putevima: Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Kupres-Šujica, Travnik-Donji Vakuf, Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, kao i na širem području Romanije. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone. Jak vjetar mjestimično stvara snježne nanose na putevima: Kupres-Šuica-Livno, Ripač-Vrtoče i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, naglašavaju iz BIHAMK-a.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno) iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Vozačima je upućen apel da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, zaključuju iz BIHAMK-a.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.