Djeca čitaju uplašenim i stidljivim psima u prihvatilištu za napuštene životinje

Životinje koje se nalaze u azilima često su istraumirane i uznemirene iskustvima koje su doživjele boraveći na ulicama. Tamo su često bili zlostavljani, pretučeni, a nježan dodir i nježna riječ je nešto na šta su jako rijetko nailazili. Zbog svega proživljenog, oni su uglavnom nepovjerljivi prema ljudima od kojih su uglavnom doživljavali samo ružne stvari.

Zato su u prihvatilištu za životinje Humane Society of Missouri pokrenuli sjajan projekat pod nazivom Shelter Buddies Reading Program. Ideja je veoma jednostavna, a pokazala se i više nego uspješnom. Sa ciljem da psi izađu iz svojih oklopa, djeca im čitaju i provode vrijeme sa njima. Na taj način se životinje opuštaju, a kod djece se stvara veći osjećaj empatije za životinje.
Iz azila kažu da su htjeli da pomognu svojim uplašenim i stidljivim psima, ali bez forsiranja fizičkog kontakta.

Za program se mogu prijaviti djeca od 6 do 15 godina, a prije kontakta sa psima, oni prolaze kroz obuku. Ova priprema prije svega podrazumjeva da djeca na osnovu ponašanja prepoznaju raspoloženje životinja. Veliki broj štićenika ovog prihvatilišta pati od stresa i anksioznosti, pa im je stoga potrebna i posebna pažnja.

Nakon sprovedene obuke, mali volonteri su ohrabreni da sa knjigom sjednu ispred boksa i da čitaju psima. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da preplašeni psi pokazuju interesovanje i obično prilaze bliže djeci. Rezultat rada ovih mališana je što se psi nakon toga opuštaju i mnogo su slobodniji i učestvuju u interakciji. To povećava mogućnost da budu udomljeni jer je mnogo veća šansa da potencijalni udomitelj usvoji ovakvog psa, nego onog koji se skriva i okreće leđa, zaključili su iz azila.

Program podrazumjeva da djeca savladaju desetočasovnu obuku, u okviru koje uče da rade sa životinjama pod nadzorom. Nakon toga, oni mogu da dođu u prihvatilište da čitaju psima kad god zažele, ali pod roditeljskim nadzorom. Pored koristi koje od čitanja imaju psi, ne može se osporiti ni pozitivan uticaj na malene volontere.

Djeca su i više nego oduševljena krajnjim rezultatima ovog projekta i srećni su što u njemu učestvuju. Što se tiče konkretnih rezultata, može se reći da je program uspješan jer je zabilježen pomak u broju udomljenih pasa, što je i bio jedan od ciljeva projekta.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.