Fotografije koje prate tužnu i sivu svakodnevnicu napuštenih pasa

Svaki veći grad ima svoje probleme: bori se sa zagađenjem, gužvama u saobaćaju, nezaposlenošću, a uglavnom sve ove gradove muči i jedan univerzalni problem – napušteni ili ulični psi, kako ih često nazivaju.
U pojednim gradovima, broj pasa na ulici poprima epidemiološke razmjere. Pasa je sve više, a rješenja je sve manje. Statistike koje se bave ovom temom su poražavajuće, pa tako podaci kažu da u Americi bez krova nad glavom živi oko 70 miliona pasa, a od tog broja samo deseti dio stigne do nekog prihvatilišta.

Napušteni psi besciljno lutaju ulicama gradova, snalazeći se sami za hranu, boreći se protiv bolesti, a nerijetko i protiv ljudske okrutnosti. Oni su postali dio svakodnevnice ovih gradova, da su se toliko utopili u ambijent i postali neprimjetni. Milioni i milioni napuštenih pasa postali su nevidljivi za sve nas. Ovaj problem postaje još veći jer je sve popularnija kupovina rasnih pasa, kao i da se malo podrške daje prihvatilištima za pse.

Takođe, neodgovorni vlasnici sve više izbacuju svoje pse na ulice ili ih ne kastriraju ukoliko ne žele potomke. Iz toga slijedi da je neophodno promovisati udomljavanje, prije nego kupovinu pasa. Takođe, pojačanu pažnju treba posvetiti i sterilizaciji pasa.

Za početak važno je podići svijest kod građana o ovom problemu. Na tome intenzivno radi fotograf Trajer Skot, koja se na svoj način bori sa ovim specifičnim problemom. Naime, Trajer je sa grupom spasilaca životinja, putovala duž obala Portorika i Meksika, bilježeći trenutke svakodnevnice ovih pasa, koji se za svoja osnovna prava bore sami, bez mrvice ljubavi od strane čovjeka. Putem svojih fotografija, ova nepokolebljiva žena, imala je za cilj da nas sve podsjeti da su psi bića koja imaju dušu i da smo im potrebni, ne samo da im pružimo dom, nego da ih volimo.

Trajer je, dok je fotografisala, uspjela da u saradnji sa organizacijama iz Portorika, Latinske Amerike i Sjedinjenih Država, sa ulice skloni određen broj pasa i nađe im novi dom u Sjedinjenim Državama. Serijal ovih fotografija predstavljen u sklopu knjige „Ulični psi“, a od prodatih primjeraka, dio će biti doniran Svjetskoj organizaciji za zaštitu životinja.

Primjer ove samosvojne žene nam vraća svijest da pojedinac može da pokrene promjenu, ali i da je potrebno mnogo više ljudi koji će nam umjesto nezbrinutih pasa skrenuti pažnju na tužnu svakodnevnicu sa kojom se oni susreću.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.