Klikni Share, reci NE petardama!!! Preko 5000 pasa i mačaka godišnje ugine zbog petardi

Podatak da čak 5000 pasa i mačaka godišnje ugine od stresa, izazvanog pucnjavom petardi i vatrometa je zastrašujući. Ipak, ni ova cifra ne budi svijest kod ljudi koji iste prodaju ili kupuju. Strah koji je uzrokovan zvukovima pirotehničkih sredstava kod pasa i mačaka, naziva se Pompofobija.

Kod pasa, strah od glasnih zvukova je uobičajen, a studije su pokazale da čak 49% pasa ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek se 4% oporavi od toga. Psi imaju nevjerovatno izražen sluh, zato doživljavju glasne zvukove puno intenzivnije od nas ljudi. Za životinje petarde i vatrometi mogu biti strašno iskustvo jer ne mogu razumjeti šta se dešava, ali mi im možemo pomoći.
Kako?

Jedan od univerzalnih savjeta je da, dok je još štene, psu pustite zvuke vatrometa i stvorite mu pozitivno iskustvo. Ostavite zvuk vatrometa u pozadini, a sa njim se igrajte, zabavljajte i radite sve „normalno“ kao i inače. Ključ je samo ostati pozitivan i pokazati psu da je to potpuno normalno, te da ne predstavlja opasnost za njega.
Neka vaš pas ili mačka ima mjesto u kući gdje se može sakriti i kojem će uvijek imati pristup. To, na primjer, može biti mjesto ispod stola, u nekom ormariću. U tom prostoru mu možete ostaviti i njegove igračke, kako bi lokaciju povezao sa igrom, sigurnošću, bezbjednošću.

Macama će biti dovoljno da se sakriju ispod stola ili kreveta ili u neki mirni kutak.
Ako se pas previše plaši, nemojte ga izvoditi u šetnji kada pucaju petarde – on to doživljava kao stres, a vi mu morate biti osoba od povjerenja i neko ko će mu dati sigurnost.
Kada je vaš ljubimac uplašen, nikada ga zbog toga nemojte kažnjavati ili vikati na njega, jer ćete tako samo pogoršati situaciju.

Najbolje rješenje bi bilo da se upotreba pirotehnike zabrani. U više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je čak i za vrijeme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 eura. Dok se i kod nas ne uvedu slične zabrane, apelujte na poznanike i sugrađane da ne kupuju ta sredstva, koju mogu biti štetna za ljude, podjednako kao i za životinje

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.