Nevjerovatne fotke zaleđene Amerike: Voda mrzne u vazduhu, kosa se bukvalno diže na glavi, iz wc šolje izvire snijeg, a jaja tvrda kao kamen

Ekstremna zima, koja je pogodila Ameriku, odnela je 12 života. Temperatura se spuštala i do -44 stepena, pa su širom zemlje zabeležene neverovatne pojave. Radnici su u Čikagu palili šine da bi vozovi mogli da krenu, ali ljudima u kući nije pomoglo ni grejanje jer su se i unutrašnji zidovi ledili. U nekim mestima bilo je hladnije nego na Antarktiku.

Polarni talas izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2.500 letova bilo otkazano, a najmanje 3.500 odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Čikagu.

Mnogi su za ekstremne hladnoće okrivili polarni vorteks. Nad Zemljinim polovima, u višim delovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, nalaze se postojana područja niskog vazdušnog pritiska koja se nazivaju polarnim vorteksima, odnosno vrtlozima. U tim vorteksima, zbog rotacije Zemlje, vazduh kruži u smeru od zapada prema istoku.

Vrata sa unutrašnje strane.

Snijeg u wc šolji (Wisconsin).

Iako je svima preporučeno da ne izlaze iz kuće, ljudi to nisu poslušali, a sve kako bi napravili dobru fotografiju. Prenosimo vam samo neke od njih:

Meteorolozi prognoziraju za vikend toplije vreme, ali to je mala uteha za one koji se suočavaju sa ledenim uslovima, brutalnim udarima vetra i temperaturama koje su se u pojedinim oblastima spustile i na 34 stepena ispod nule.

(Telegraf.rs)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.