Ovi učenici su izumili kućice za napuštene pse koje se griju pomoću solarne energije

Učenici srednje škole u provinciji Kütahya u zapadnoj Turskoj osmislili su i izgradili kućicu za napuštene pse koje se griju pomoću solarne energije.

Oğuz Özgür i Ahmet Ercan Kaya iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Ahmet Yakupoğlu dobili su ideju za projekt nakon što su primjetili da su psi koji žive u njihovom školskom dvorištu nezaštićeni od različitih vremenskih uslova.

Nakon što su dobili podršku od svog nastavnika biologije, učenici su izgradili skloništa, koja prikupljaju sunčevu energiju i pohranjuju je u bateriju koja prenosi energiju na prostirku na podu kućice za pse kako bi životinje održale toplim u svim uvjetima.

“Naš je cilj spriječiti da se životinje smrzavaju, i da im se što više olakša svakodnevni život. Projekt će ih omogućiti toplotu čak i za vrijeme snježnog vremena”, rekao je Özgür.

Muzaffer Efe, profesor biologije odgovoran za projekt, rekao je za Anadolu Agency (AA) da su studenti pripremili nacrt projekta i prikupili potrebne materijale, dodajući da je ukupna cijena projekta oko 100 turskih lira (oko 16 eura).

Efe je ponosan na svoje učenike, dodajući kako je najvažniji aspekt projekta rast ljudskih vrijednosti.
“Pokušavamo promijeniti način na koji ljudi gledaju na napuštene životinje jer one imaju pravo živjeti u ovom svijetu baš kao i mi”, rekao je.

Turska nas je već nekoliko puta pozitivno iznenadila svojim odnosom prema napuštenim životinjama. Svijet je obišla fotografija fotoreportera AA iz istanbulskog trgovačkog centra koji je zabilježio nekolicinu promrzlih pasa koje su građani sklonili sa hladnih ulica.

Najveći broj pasa, nakon što su nahranjeni, umotani u debele deke drijemali su ispred izloga skupocjenih radnji.

Kompanija pod nazivom Pugedon stvorila je vrlo učinkovit način da se riješe dva velika problema – njihov automat u Istanbulu prima boce za recikliranje, a u zamjenu izbacuje hranu za gradske pse lutalice.

Dobit od recikliranih boca pokriva troškove hrane za pse, tako da su svi na dobitku.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.