Izgladnjeli haski koji od straha nije smio napustit prljavi kutak konačno je spašen i ima svoj dom

Na imanju Harbin (Kina) živi skoro 2000 pasa, a Harriet se među njima isticala zbog najtužnijeg razloga. Dok su drugi psi trčali unaokolo i zabvaljali se, ona je nepomično sjedila u jednom kutku kao statua. Njeno krzno bilo je prljavo a ona je bila preplašena.

Svi psi dolaze sa sličnih mjesta, oni su ili spašeni sa ulica ili iz kamiona na putu prema klaonicama. Žena koja posjeduje imanje spašava pse i brine se da su na sigurnom i dozvoljava grupi za spašavanje životinja iz klaonica da pomažu psima kojima je to prije potrebno.

Odmah su znali da je Harriet upravo takav pas, onaj kome je pomoć bila neophodna.

“Kada smo posjetili imanje u maju, vidjeli smo u udaljenom kutku malenog haskija koji je izgledao preplašeno”, rekla je Rachel Hinman, volonterka iz Amerike za Harbin SHS. “Pokušala sam joj prići, a ona je samo sjedila. Nismo znali odakle je došla, ali se vidjelo da se ne drži dobro”.

Tek kada su Rachel i drugi spasioci pokupili Harriet, uvidjeli su stvarno stanje zanemarenosti u kojem se ona nalazila. Krzno joj je bilo debelo i onečišćeno, i krilo je sitno i košćato tijelo. Bila je toliko malena da su pomislili da se radi o minijaturnom haskiju.

Kada je konačno shvatila da je u sigurnim rukama, Harriet se opustila i jedva da se pomjerila na putu do veterinarske klinike.

“Mislili smo da je štene zbog njene veličine. Nakon pregleda veterinara utvrdili smo da je stara 8 mjeseci. Na njen rast je uticala neuhranjenost, zbog čega je ostala malena.”

Nasreću, Harriet nije imala drugih većih zdravstvenih problema osim neuhranjenosti i lošeg stanja krzna. Tim je pažljivo uklonio svo krzno, okupao je i smjestio u centar u kojem se mogla oporaviti i povratiti snagu. Za to vrijeme Harriet ni u jednom trenutku nije zalajala niti zarežala, sjedila je strpljivo i čekala da tim završi posao.

Kako je vrijeme prolazilo, Harriet se osjećala sve bolje i bolje. Sa posebnom pažnjom i ljubavlju nije više bila uplašena.

Jedna žena iz Kanade vidjela je sliku Harriet na internetu i odlučila da je udomi. Harriet je prebačena avionom u svoj novi dom.

“Od momenta kada sam je ugledala onako tužnu, znala sam da je odmah želim usrećiti. Otkada smo zajedno, išle smo na putovanja, letjele smo, čak je išla i u Lake Louise u Kanadi. Ona je moja princeza i zavoli svakoga koga upozna.”

U svom novom domu u Kanadi, Harriet (Sada se zove Bailey), živi sa još 3 psa od kojih je još jedan sa istog imanja. Za svega par mjeseci, Harriet je od zapostavljenog i tužnog psa postala sretan i voljen pas, sve zahvaljujući dobrim ljudima koji ne odustaju niti od jednog psa, bez obzira u koliko teškom stanju on bio.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.