Tužna ispovijest psa kojeg je vlasnik ostavio u azilu i poslao na eutanaziju

Voljeli bismo da svaka priča koju podijelimo s vama ima sretan kraj; voljeli bismo da svi psi mogu pronaći sretan dom i nekoga ko bi im pružio beskrajnu ljubav.
Okrutna istina je ipak, da nije svaki pas dovoljno sretan da nađe tu doživotnu sreću. Nedužni, mnogi psi napušteni su u skloništima od strane vlasnika koji ih ili ne žele ili ne znaju kako da se brinu o njima.

Radnica u skloništu, Michele Boggs upoznaje desetine napuštenih pasa svake sedmice. Ona se i oprašta sa mnogim od njih. Na društvenim medijima podijelila je snažnu fotografiju sa hrpom vreća s tijelima eutanaziranih pasa na podu.
Ovo je otrežnjujući podsjetnik na ono što se događa u azilima širom svijeta. Michele je napisala pismo iz perspektive napuštenog psa koji nije mogao biti spašen.

“Danas sam umro. Dotužio sam ti i odveo si me u sklonište. Bio je pretrpan a ja nisam imao dovoljno sreće. Sada sam u crnoj plastičnoj vrećici na odlagalištu.
Neko drugo štene dobilo je jedva korištenu uzicu koju si ostavio. Moj ovratnik je bio prljav i premalen, ali gospođa ga je skinula prije nego što me poslala na Rainbow Bridge (Rainbow Bridge=Dugin Most. Kada ugine životinja, nekome posebno draga, ona odlazi na Dugin Most.)

Da li bih još uvijek bio kod kuće da nisam žvakao tvoju cipelu? Nisam znao šta je to, ali to je bila koža, i bila je na podu. Samo sam se igrao. Zaboravio si kupiti igračke za pse.
Da li bih još uvijek bio kod kuće da si me naučio na obavljanje nužde vani? Trljanje njuške u ono što sam učinio samo me je posramilo što uopšte moram ići.
Postoje knjige i učitelji poslušnosti koji bi vas naučili kako da me naučite da pokažem na vrata.

Da li bih još uvijek bio kod kuće da nisam donio buhe u kuću? Bez lijekova protiv buha, nisam ih se mogao riješiti nakon što ste me ostavili u dvorištu danima.
Da li bih još uvijek bio kod kuće da nisam lajao? Želio sam biti tvoj najbolji prijatelj.
Da li bih još uvijek bio kod kuće da sam te znao usrećiti? Udaranjem me nisi mogao naučiti kako to učiniti. Da li bih još uvijek bio kod kuće da si se brinuo za mene i učio me manirima? Nisi obraćao pažnju na mene nakon prve sedmice, a ja sam provodio svoje vrijeme čekajući da me zavoliš.

Danas sam umro.
Volim te,
Tvoj pas.”

Ako mislite da se ovo ne dešava, ne živite u stvarnosti. Hiljade njih umiru, dnevno.
Sjetite se ove fotografije kada ste frustrirani zbog ponašanja svog ljubimca; sjetite se kada neko kaže da više ne želi svog ljubimca. Sjetite se kada vidite napuštenu životinju u gradu ili kako luta ulicama. Sjetite se.

Budite odgovorni prema svojim ljubimcima, jer oni nisu igračke niti privremena zabava, nego dio vaše porodice.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.